Floarea Ţăpor

Născută la 13 1962 septembrie Floarea Țăpor este un meșter popular din comuna Jitia, judeţul Vrancea. Aceasta și-a început ucenicia în familie, învățând de mică secretele țesutului și nu s-a sfiit să parcurgă cu răbdare fiecare etapă, îmbogățindu-și permanent experiența în acest meșteșug.

Floarea Țăpor este o țesătoare apreciată, mai ales pentru capacitatea sa de a recompune străvechiul repertoriu de motive tradiționale românești asupra scoarțelor pe care le confecționează cu multă migală. Lâna pe care o folosește este vopsită natural cu tincturi din plante, cunoaște proprietăţile fiecărei plante, momentul cel mai bun de recoltare şi reţetele de prelucrare pentru a obţine o anumită intensitate a culorii.

Din 2014 este angajată la clasa externă de Artă Populară din Jitia, specialitatea Ţesături populare (scoarţe), din cadrul Serviciului Şcolii Populare de Artă din Focşani.

Premii: 2016 Premiul I, 2017 Premiul I, 2018 Premiul II, Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, Focşani; 2015 Premiul III, 2016 Premiul III; Mențiune 2017; Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea țesături populare (scoarțe), Focşani; 2016 Premiul I, 2017 Mențiune, 2018 Premiul III, Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea – Ouă încondeiate, Focșani; Premiul I 2012, Premiul II2017 Premiul II, 2018 Premiul III, 2019 Premiul I, Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională Tradiţii pascale la români, Secțiunea Păretare (scoarțe) Crângul Petreşti;

Participări festivaluri/expoziţii: Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, Focşani; Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Focşani; Atelierele de Meşteşuguri Tradiţionale Îndeletniciri Tradiţionale, Focşani; Târgul Naţional al Meşterilor Populari, Focşani.

 

Toate clasele