Data
28 mai 2023
Ora
12:00 - 16:00
Locatie eveniment
Galeriile de Artă din Focșani

 

Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea în parteneriat cu Muzeul Vrancei organizează duminică, 28 mai 2023, ora 12:00, la Galeriile de Artă din Focșani, expoziția de costume populare ,,Din Dăișoara am plecat și-n Vrancea ne-am adunat. ”

Expoziția își dorește să recreeze o scenă care să reprezinte un moment al nunții în care actorii principali și alaiurile acestora să fie din cele două zone etnofolclorice. Mireasa gătită în straie vrâncene va avea alături familia și fetele, dar și verișorii, iar mirele din Dăișoara, vatră folclorică din zona Rupea, județul Brașov, va veni în casa miresei însoțit de nași, fete și feciori din sat. Întreaga scenă se va desfășura în casa miresei, în jurul mesei pregătite de familia acesteia.

Costumele din colecția privată Florin Bucuțea sunt ,,haine românești” cum le numește acesta, piese pe care le are moștenite din familie, piese de care s-a îngrijit și pe care vrea să le aducă în vizorul publicului larg prin această expoziție. În ceea ce privește costumele tradiționale din Vrancea ce vor fi expuse, acestea aparțin meșterilor populari ai Școlii Populare de Artă.

Fiecare costum are o poveste în spate, fiecare detaliu are o însemnătate, pentru că riturile de trecere aveau o altă importanță în acele vremuri (naștere, nuntă, moarte) iar toate acestea prin modele, textură, simboluri, ne transmit complexitatea unui costum tradițional, în contrapunct cu actualitatea zilelor noastre în care frumusețea portului popular este tot mai rar prezentă în cadrul unui astfel de eveniment.

Anterior Inocenţă de copil, ediția a VII-a, 2023

str.Mitropolit Varlaam , nr.48 BIS,

Focsani, Vrancea

Program cu publicul:

L – V: 8:00 – 16:00

Copyright © 2022 Centrul Cultural Vrancea. Toate drepturile rezervate.