Stana Apostu Georgescu

Născută la 2 aprilie 1958 în comuna Vintileasca Stana Apostu Georgescu practică un meșteșug specific zonei din care provine și anume cusăturile populare, meșteșug tradițional pe care l-a învățat încă din copilărie, de la mama sa și mătușile sale, care se strângeau la diferite șezători pentru a coase și țese. Pe lângă cusăturile populare, Stana Georgescu desfășoară și ateliere de încondeiat ouă, De asemenea este profesoară de română și conduce de 41 de ani ansamblul folcloric de copii cu numele Dorul Ciobănașului”.

Stana Georgescu este un purtător de tradiție și un operator cultural conștient de valoarea păstrării patrimoniului într-o formă cât mai apropiată de cea moștenită în comunitate. Cu o colecție impresionantă de costume tradiționale și o casă veche din chirpici construită în stil arhaic, meșterul popular Stana Georgescu, intenționează să transforme această proprietate într-un muzeu în viitorul apropiat.

Din anul 2003 este artist plastic, la secţia externă de Artă Populară din Vintileasca, specialitatea Cusături populare, din cadrul Serviciului Şcolii Populare de Artă Focşani.

Participări/concursuri cu elevi: 2004, expoziţia de ţesături şi ouă încondeiate, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, organizată cu prilejul Olimpiadei Naţionale de Geografie, ISJ Vrancea; 2004, expoziţia de ţesături şi ouă încondeiate, Festivalul Tineretului Român de Pretutindeni La fântâna dorului, Şimleul Silvaniei; 2005, Premiul III, expoziţia de ţesături şi costume populare, Festivalul de Meşteşuguri Tradiţionale Iaşi. 2006-2008, Premiul I, Simpozionul Internaţional de Folclor Şimleului Silvaniei; 2008, Premiul I, Secţiunea Cusături tradiţionale, Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Sibiu; 2009, Premiul I şi Menţiune, Concurs CJCVTCP Vrancea; 2009, Premiul I, Simpozionul Artă tradiţională în contextul european actual; 2009, Premiul I, Festivalul Spărturii şi artei textile, Buzău; 2009, Premiul I, Olimpiada de Meşteşuguri tradiţionale Sibiu; 2009, a participat împreună cu trei meșteri populari, la Târgul de Crăciun din Bruxelles, la invitația Centrului Cultural Român; 2005-2019, a participat cu elevii, la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale din Sibiu, Complexul Muzeal Astra la diferite secţiuni: cusături costum popular, încondeiat ouă, confecționat opinci sau măști. A participat cu elevii la festivaluri de meșteșuguri, organizate de Clubul Copiilor Tg. Mureș (aprilie 2019), de Clubul Copiilor Gherla, județul Cluj ( septembrie 2018, august 2019).

 

Toate clasele