Image Alt

Retrospectiva manifestărilor organizate în preajma Sărbătorilor Pascale

Retrospectiva manifestărilor organizate în preajma Sărbătorilor Pascale

Retrospectivă manifestări organizate în preajma sărbătorilor pascale

 

     Începem astăzi o retrospectivă a manifestărilor organizate în preajma sărbătorilor pascale de Centrul Cultural Vrancea, manifestări aflate sub egida Consiliului Județean Vrancea.

    Acesasta manifestare, a urmărit promovarea tradițiilor și datinilor pascale sub denumirea  “De la Pslami și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră”.

     Concursul a cuprins două secțiuni:

  • Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală
  • Concurs de Muzică Psaltică.

     Obiectivul concursului de Muzică Psaltică, a vizat promovarea valorilor autentice ale creației muzicale cu tematică religioasă și educarea gustului artistic în rândul elevilor. La secțiunea de muzică sacră au participat diferite grupuri vocale care au avut în repertoriu două piese muzicale cu tematică pascală (cântece de strană). Concursul s-a desfășurat pe categorii de vârstă, iar în urma evoluțiilor, juriul a evaluat prestațiile artistice ale concurenților.

     Expoziția de Artă Tradițională cu Tematică Pascală, De la Psalmi şi Icoane la Sfânta Scriptură şi Muzică Sacră, a pus accentul asupra păstrării tradițiilor și valorificarea lor prin intermediul meșteșugului autentic. În cadrul expoziției-concurs de Artă Tradițională au fost mai multe secțiuni la care meșterii populari au participat: icoane (pictate pe lemn sau pe sticlă realizate în stilul bizantin), ouă încondeiate sau muncite (executate respectând simbolistica și tehnicile tradiţionale specifice zonelor şi subzonelor etnofolclorice pe care le-au reprezentat meșterii), țesături tradiţionale (ștergare și păretare) şi crestături în lemn, instrumente populare tradiţionale (cioplitură tradițională).

      La ediția din 2010 participanții au provenit din regiunile etnografice unde încă primează valorificarea și perpetuarea tradițiilor și obiceiurilor, astfel am observat o evoluție a creațiilor, acestea devenind din ce în ce mai spectaculoase, grație tehnicilor unice. La ediția din anul 2010, ne-am bucurat de prezența participanților din județele: Brașov, Brăila, Suceava, Vrancea (Ciorăști, Nereju, Câmpuri, Vizantea, Reghiu, Răcoasa, Soveja, Bârsești, Spulber și Nistorești)
     Juriul, a avut în vedere tematica, maniera, culorile şi tehnica folosite în executarea exponatelor, iar la final au premiat cele mai reuşite lucrări şi pe creatorii acestora, confirmând astfel, sensul, valoarea şi rezultatele educaţiei permanente promovate de instituţiile de cultură de specialitate şi de învăţământ, care se ocupă în special de acest segment al procesului educaţional general, cu misiunea nobilă şi responsabilă de a păstra şi transmite generaţiilor viitoare, minunatul tezaur al artei tradiţionale.
     

 

Artă Tradiţională cu Tematică Pascală – 2010

 

 

Artă Tradiţională cu Tematică Pascală – 2011

 

Pe parcursul acestor zile vor urma si alte prezentari pe contul nostru de Youtube