Image Alt

Program de film documentar KineDok

Program de film documentar KineDok

Program de film documentar KineDok  la Centrul Cultural Vrancea 

 

     Marți, 19 noiembrie 2019, ora 19:30, la Centrul Cultural Vrancea (strada Mitropolit Varlaam, nr. 48 bis – Focșani), are loc proiecția filmului „Frați” (Auslag Holms, 2017). Evenimentul face parte din programul european KineDok powered by One World Romania.        

     Proiecția va fi urmată de o discuție informală cu profesorul de filosofie, Adrian Canae.

     Filmul „Frați” prezintă relația apropiată dintre doi frați. Markus (14 ani) și Lukas (11 ani) locuiesc într-o casă veche, cu pereți galbeni, în centrul orașului Oslo. În apropierea locuinței lor, curge un râu. Un rai pe pământ în inima unui mare oraș. Copacii cresc înalți străpungând cerul, iar pe sub ei susură întunecat și ademenitor apa. Aici cresc cei doi frați, cu  năzuințele lor. Lui Markus îi place fotbalul și își dorește să devină un profesionist al sportului. Îl joacă încă de la vârsta de cinci ani și nu există altă echipă mai bună decât Liverpool. Filmul înfățișează lupta dusă de el și pasiunea de care dă dovadă pentru a-și atinge scopurile. Lukas e cel cu o fire filosofică, căruia îi place să se gândească la tot felul de lucruri despre lumea din jur, despre el însuși și despre sensul vieții: „Mami, ce o să se întâmple cu visurile mele după ce mor, o să rămână în viață?”. Acest documentar intim și personal este filmat de mama lor. A

 

slaug Holm realizează atât imaginea, cât și regia filmului, propunându-și să pătrundă în lumea autentică a copiilor și să găsească adevărul și esența vieții. Timp de cinci ani și-a filmat fiii, iar ceea ce a rezultat este un film care se va transforma într-un document unic despre copilărie, fraternitate și viață, adresat unui public matur.

     Filmat pe parcursul unei perioade de opt ani și jumătate, documentarul realizat de Aslaug Holm despre cei doi fii ai săi a fost proiectat în festivaluri din toată lumea. Frați a fost și primul documentar norvegian căștigător al Premiului pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj la HotDocs (2016). În 2015, Frați de Aslaug Holm a fost primul film documentar care a câștigat Premiul norvegian Amanda pentru Cea mai Bună Regie, în istoria de 34 de ani a acestor premii. A fost totodată și filmul care a rulat pentru cea mai îndelungată perioadă în cinematografele norvegiene în 2015, timp de nouă luni, bucurându-se de succes la public.

     KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și 

 

să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfășoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare, produse în țările partenere, vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să-i întâlnească pe realizatorii sau pe protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.

KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE: festival-oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku

(Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

 

CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei și UNHCR

With the support of Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union

 

Locurile sunt limitate.

Vă rugăm să sunaţi pentru rezervarea locurilor, la numărul de telefon 0237.210213, de luni până vineri, în intervalul orar 09-15.00.

Intrarea este liberă!