Image Alt

Expozitia de arta contemporana

Expozitia de arta contemporana

Consiliul Judetean Vrancea si Centrul Cultural Vrancea organizeaza expozitia de arta contemporana 10+1, marti, 22 ianuarie 2019, ora 15:00, la Galeriile de Arta Focsani, cu ocazia sarbatoririi zilei Unirii Principatelor Române.  

Lucrarile expuse sunt donatii ale artistilor participanti la Simpozionul de Arta Lepsa 2018, editia a VIII-a, organizat anual de Centrul Cultural Vrancea. 

Despre simpozion, criticul si istoricul de arta prof. dr. Constantin Prut scrie în catalogul de prezentare a lucrarilor:

”Luvrul este cartea din care învatam sa citim. Totusi, nu trebuie sa ne declaram satisfacuti cu preluarea frumoaselor formule ale ilustrilor nostri predecesori. Sa iesim afara, sa studiem  frumoasa natura…”, spunea Paul Cézanne, în anii de glorie ai impresionismului, într-o scrisoare adresata lui Émil Bernard, unul dintre tinerii sai prieteni. Este un îndemn care a marcat întregul parcurs al artei moderne, chiar daca a putut cunoaste exagerari de genul artei brute (”Sa facem o arta cu spatele la cultura”, îndemna, de pilda, Jean Dubuffet) sau diverse retrageri în turnul de fildes. Cufundarea rituala în fondul regenator al realitatii a ramas un exercitiu necesar, încercat pretutindeni, ca o premiza a evolutiilor ideatice si stilistice din artele vizuale. Simpozionul de la Lepsa, situat în padurile carpatine ale Vrancei, evolueaza în acest spirit al recuperarii ritmurilor naturale, care au cunoscut, în spatiul românesc, mai multe initiative, printre care scoala de la Baia Mare sau ”academia” de la Balcic. 

Pe simezele Galeriilor de Arta Focsani, vor expune artistii: Atena Simionescu, Ioan Tudor, Amelia Gherasim, Marius Vasile Barb, Sorin Nicodim, Igor Svernei, Valeriu Herta, Bara Vioara, Liviu Nedelcu, Gheorghe Dican, Laura Ghinea.

Expozitia va fi prezentata de criticul de arta prof. dr. Constantin Prut. Curator este prof. dr. Liviu Nedelcu, managerul Centrului Cultural Vrancea.

Expozitia poate fi vizitata în perioada 22 ianuarie – 15 februarie.