Image Alt

Mărăşeştiul, în inima mea

Mărăşeştiul, în inima mea

Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea organizează în luna august 2017, ediția a IV-a a Concursului Național de Artă Vizuală şi de Literatură Mărăşeştiul, în inima mea, prilejuit de evenimentele istorice dedicate eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Mărăști – Mărășești – Soveja, din Primul Război Mondial. 

    Argument 

  Societatea românească actuală resimte în mod acut nevoia de modele autentice în cultură şi educaţie. După căderea comunismului, regim care a exaltat sentimentul patriotic pentru a face posibil nu numai cultul strămoşilor, ci şi cultul personalităţii conducătorului, românii au continuat să pună gestul patriotic sub semnul egalităţii cu discursul şi manifestările patriotarde. Astăzi, constatăm atitudini deviante: ignorarea sau ridiculiza-rea valorilor naţionale, promovarea subculturii, a antimodelelor, pierderea argumentelor pentru mândria de a fi român. 
  Concursul iniţiat de Consiliul Judeţean Vrancea şi de Centrul Cultural Vrancea îşi propune readucerea în conştiinţa tinerei generaţii a unor momente exemplare de istorie, eroism şi demnitate românească petrecute acum un secol, pe frontul Primului Război Mondial. Unul dintre participanţii activi la lupta de la Mărăşeşti, generalul Gheorghe Drăgănescu, fixa într-o mărturisire cu rol de document valoarea intervenţiei militare româneşti: 
    Mărăşeşti înseamnă nu numai bătălia cea mai grozavă de pe frontul român, sau cea mai bogată în roade din întregul nostru trecut, atât de bogat în lupte. Mărăşeşti înseamnă unul din cele mai măreţe episoade ale războiului mondial, episod care cu mândrie stă alături de marile bătălii de la Marna, Somme şi Verdun. 
    Mod de organizare 
   Organizatorii propun concurenţilor o abordare simbolică a dramatismului şi a însemnătăţii bătăliei de la Mărăşeşti. 
   Concursul se adresează în exclusivitate elevilor. 
    Secţiuni  
    Concursul este structurat pe două secţiuni: 
   – Arte vizuale (pictură şi grafică); 
   – Creaţie literară (schiţă, povestire, nuvelă, eseu); 
 şi pe două categorii de vârstă: 
    – Categoria I, clasele V – VIII 
   – Categoria a II-a, clasele IX-XII. 
    Arte vizuale 
    Fiecare lucrare va avea aplicată, pe spate, o etichetă ce va cuprinde înscrisuri conform modelului: Numele şi prenumele – localitatea – şcoala – clasa – titlul lucrării 
   Lucrările vor fi ambalate şi expediate în cutii cartonate. Organizatorii nu-și asumă răspunderea pentru eventualele deteriorări datorate transportului. 
    Lucrările vor fi expediate, pe adresa: Centrul Cultural Vrancea, Focșani, Bd. Gării nr.8. 
    Taxa de expediere va fi suportată de către participant. 
    Creaţie literară 
  Fiecare concurent va prezenta în concurs o schiţă/o povestire/o nuvelă/un eseu pe tema dată.       Textele vor fi redactate pe suport de hârtie, cu caractere Times New Roman-12, la 1,5 rânduri.     Lucrarea va purta un motto. 
   În plicul care va conţine lucrarea se va regăsi şi un plic sigilat, conţinând datele personale ale concurentului (Numele şi prenumele – localitatea – şcoala, institutia pe care o reprezintă, – clasa – titlul lucrării). 
    Pe lucrare se va trece motto-ul lucrării, nu datele personale. 
   Acest plic sigilat cu motto-ul lucrării se va introduce în plicul în care se va expedia lucrarea.       Lucrările vor fi expediate, pe adresa: Centrul Cultural Vrancea, Focșani, Bd. Gării nr.8, până pe 24 iulie 2017. 
   Taxa de expediere va fi suportată de participant. 
   Înscriere 
   Înscrierea în concurs se face pe baza fişei de înscriere. 
   Lucrările necorespunzătoare cerințelor de mai sus nu vor intra în concurs. 
 
  Premii 
  Juriul va acorda următoarele premii: 
 Arte vizuale – clasele V-VIII 
 – Premiul I – 600 lei; 
 – Premiul II – 500 lei; 
 – Premiul III – 400 lei; 
 
 Creaţie literară – clasele V-VIII 
 – Premiul I – 600 lei; 
 – Premiul II – 500 lei; 
 – Premiul III – 400 lei; 
 
 Arte vizuale – clasele IX-XII 
 – Premiul I – 700 lei;
 – Premiul II – 600 lei; 
 – Premiul III – 500 lei; 
 
 Creaţie literară – clasele IX-XII 
 – Premiul I – 700 lei; 
 – Premiul II – 600 lei; 
 – Premiul III – 500 lei; 
 
    La ediţia din 2017 se va realiza un album cu lucrările premiate şi cu lucrările cele mai interesante, prezentate la cele trei ediţii. 
   Cu lucrările de artă vizuală se va organiza pe 6 august, o expoziţie. 
   Vernisajul expoziţiei și festivitatea de premiere vor avea loc pe 6 august 2017. 
   La vernisajul expoziţiei şi la festivitatea de premiere vor fi invitaţi concurenții premiaţi. 
  Premiile vor fi ridicate personal de către premianţi în cadrul manifestărilor din data de 6 august 2017. 
    Elevilor premiaţi din alte judeţe li se vor deconta transportul. Premianţii vor fi anunţaţi telefonic sau prin e-mail, în timp util. 
 
   Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta secretariatul Centrului Cultural Vrancea la telefon/fax: 0237/210213 sau centrulculturalvrancea@gmail.com.